Shoku-iku – na czym polega japoński sekret długowieczności?
Lifestyle

Shoku-iku – na czym polega japoński sekret długowieczności?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Japończycy znani są na całym świecie ze swojej długowieczności. Jak to robią i w czym tkwi ich sekret? Podstawą jest niewątpliwie ich podejście do jedzenia, czyli shoku-iku. 

W Japonii średnia długość życia to aż 84 lata. Państwa europejskie są więc daleko w tyle. Co sprawia, że mieszkańcy kraju Kwitnącej Wiśni żyją tak długo? Kluczem do ich sukcesu jest z pewnością zrównoważone, odpowiedzialne podejście do spożywanych posiłków, czyli shoku-iku. Warto wiedzieć o tym więcej, by dłużej cieszyć się zdrowiem. 

Edukacja żywieniowa, czyli shoku-iku

Przeciętny Amerykanin kilka razy w tygodniu je fast food, Japończyk – dużo rzadziej. Wszystko dlatego, że mieszkańcy Japonii odpowiedzialnej podchodzą do kwestii żywienia. W związku z tym mogą poszczycić się najniższym wskaźnikiem otyłości, biorąc pod uwagę wysoko rozwinięte kraje. Oznacza to, że gdy inne kraje borykają się z problemami nadwagi, która pojawia się już u kilkuletnich dzieci – w kraju Kwitnącej Wiśni jest on dużo, dużo mniejszy. A wszystko dzięki shoku-iku, czyli „edukacji żywieniowej”. Jest to specjalny system, który polega na nauce zdrowego odżywiania, która wpajana jest już dzieciom.

Co ciekawe, japoński rząd w 2005 roku postanowił nawet uchwalić ustawę, zgodnie z którą zasady shoku-iku zostały wprowadzone do programu nauczania w szkołach. Jest to pierwszy w Japonii tego typu akt prawny, który reguluje właściwy sposób odżywiania się. A wszystko po to, by zapobiec ogólnoświatowemu problemowi otyłości wśród najmłodszych. Nie ma co się dziwić, zachodni styl życia to także złe nawyki żywieniowe. Dlatego rząd w Japonii postanowił szybko działać.

Dzięki współpracy najlepszych dietetyków i ekspertów w tej dziedzinie udało się stworzyć piramidę zdrowego odżywiania. Podstawą tej piramidy jest odpowiednie nawodnienie organizmu oraz aktywność fizyczna. Jeśli chodzi o zasady odżywiania się, to ich podstawą jest to, by jeść różnorodnie, słuchać potrzeb swojego organizmu i zadbać o wspólnotowość posiłków. 

Nie najadaj się „pod korek”

Większość z nas uwielbia najeść się do syta, tak, że „ma wrażenie, że pęknie”. To błąd. Już Konfucjusz wymyślił przed laty, by kończyć posiłek w momencie, gdy osiągniemy około 80% sytości. I jest to też jedna z reguł shoku-iku, by się nie obżerać, ale i nie głodzić. O ile w wielu państwach europejskich nie wypada zostawić czegoś na talerzu, o tyle w Japonii zjedzenie wszystkiego jest nawet źle postrzegane. Mieszkańcy kraju Kwitnącej Wiśni przywiązują bardzo dużą wagę nie tylko do tego co jedzą, ale i ile jedzą. Dzięki temu są w stanie kontrolować swoją wagę, zaspokajając przy tym wszystkie potrzeby organizmu.

W tym kraju nikt nie liczy kalorii, mało tego, zwyczaj ten jest nawet sprzeczny z japońskim światopoglądem. Shoku-iku mówi, by każdy zagłębił się w swoje relacje z jedzeniem, przemyślał, dlaczego nie dojada lub się przejada. Gdy to ustali – łatwiej będzie osiągnąć wewnętrzną harmonię i balans. 

Zdrowe i lokalne jedzenie to podstawa

Japońskie władze zachęcają mieszkańców swojego kraju, by jak najczęściej sięgali po zdrowe i lokalne jedzenie. Typowe gotowce warto zastąpić daniami z ryb, warzyw, owoców, strączków oraz produktów pełnoziarnistych. Zgodnie z shoku-iku zboża powinny stanowić aż 40-60% dziennego spożycia. W Polsce wskaźnik ten jest dużo mniejszy. W Japonii jada się też dużo soi, grzybów, alg i wodorostów. Tam ważne jest także to, by nie marnować nic, co nadaje się do spożycia. Dzięki temu rośnie świadomość ekologiczna i społeczeństwo generuje dużo mniej odpadów niż w innych krajach wysoko rozwiniętych. 

Według shoku-iku nie wolno pomijać żadnego z posiłków, a w szczególności śniadania. Edukacja żywieniowa podaje także, by jeść sezonowo, wówczas dostępne owoce czy warzywa mają najwięcej drogocennych właściwości, są więc najzdrowsze – a do tego bardziej przystępne cenowo. Niewskazane jest spożywanie dań przetworzonych, które zdaniem Japończyków mogą wpływać na wzrost zachorowań na choroby serca i cukrzycę, a do tego sprzyjają problemom z koncentracją. 

Kolejną podstawową zasadą shoku-iku jest jedzenie różnorodnych i kolorowych posiłków. 

Zdj. główne: brooke lark/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zamów i Odbierz – aplikacja w służbie gastronomii!
Zamów i Odbierz – aplikacja w służbie gastronomii!
Niezależnie czy jesteś właścicielem restauracji, czy częstym klientem lokali gastronomicznych, koniecznie dowiedz się czym jest ZIO!
Do czego najlepiej pasuje złota biżuteria?
Do czego najlepiej pasuje złota biżuteria?
Biżuteria to doskonały dodatek do praktycznie każdej stylizacji. Zobacz, jak można nosić i łączyć ze sobą złote akcesoria.
Poznaj Amoako Boafo – najbardziej pożądanego artystę w 2020 roku!
Poznaj Amoako Boafo – najbardziej pożądanego artystę w 2020 roku!
Amaoko Boafa to wielkie odkrycie w świecie sztuki. Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym malarzu!
Ostatnie wpisy