Najpopularniejsze polskie restauracje za granicą!
Podróże

Najpopularniejsze polskie restauracje za granicą!

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Włoskie spaghetti, francuskie ratatouille, meksykańskie burrito czy japoński ramen – każde z tych dań wydaje się znane na całym świecie. Co innego z daniami kuchni polskiej? Nie do końca! Okazuje się, że w Rio de Janeiro skosztujesz schaboszczaka, w Sydney pierogi, w Mexico City tatar!

Polskie specjały w Ameryce Łacińskiej

Myśląc o międzynarodowych przysmakach rzadko kiedy przychodzi nam do głowy cokolwiek z polskich dań. W końcu to co dla nas wydaje się zwyczajne, dla innych stanowi istną egzotykę! Tak jest choćby w przypadku knajpy w Meksyku, która serwuje tatar, polską kiełbasę, kaczkę z jabłkami, a także Żubrówkę. Mazurka, bo tak nazywa się restauracja serwująca przysmaki znad Wisły, znajduje się w dzielnicy Napoles w Mexico City. Lokal adresowany jest jednak do klientów z segmentu premium, bowiem przysmaki, choć budzą zaciekawienie, stanowią spory wydatek dla przeciętnego lokalnego mieszkańca.

W Sydney poczujesz się jak w domu!

Emilia’s Pierogi to z kolei popularna knajpa znajdująca się w krainie kangurów i misiów koala, czyli w Australii. Oprócz tytułowych pierogów można tu skosztować gołąbki, marynowaną rybkę w oleju, schabowego czy polskie alkohole. Co więcej, w lokalu odbywają się Mikołajki, wesela, imprezy komunijne, seanse filmowe ze znanymi polskimi filmami czy wydarzenia związane z krajem.

Japończycy to wielbiciele polskich pączków!

Pączki to nasze kolejne dobro eksportowe, które skradło serce, tym razem, Japończyków. Choć nie brak na świecie kuchni, które smażą ciasto w głębokim oleju, to jednak te przygotowywane na nasz polski sposób przypadły do gustu obcokrajowcom. Co ciekawe, Great Big Story, które zajmuje się produkcją mikrodokumentów, poświęciło tymże specjałom jeden z odcinków, nazywając je w nim „definicją pyszności”. 

Wracając jednak do pączków z Japonii, te można dostać w tokijskim lokalu prowadzonym przez Meiko Sakamoto. Właścicielka zadbała również o klimat lokalu. Po wejściu witają gości dwie biało-czerwone flagi, a w tle widoczne są kubki z Bolesławca oraz portret Chopina. W szerokiej ofercie znajdują się pączki z nadzieniem z róży, truskawkowym, a także pierogi czy popularna w Japonii Żubrówka.

Rio de Janeiro z najstarszą polską knajpą

Restaurante A Polonesa to jedna z najstarszych, jak nie najstarsza, polska restauracja na obczyźnie. Założona została w 1948 roku, żeby stołować polskich dygnitarzy. Specjały kuchni były jednak tak pyszne, że szybko stała się popularna wśród okolicznej ludności, a także turystów. Założycielem lokalu był Piotr Pastusiak, a dziś biznes prowadzi jego syn Paulo. W jego menu znaleźć można prawdziwe rarytasy kuchni polskiej: schabowego, flaczki, zupę piwną, śledzie w cebuli czy placki ziemniaczane. Warto również wspomnieć, że restauracja gościła takie znane postaci, jak Lech Wałęsa czy Jan Paweł II.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Obuwie trekkingowe – jakie powinno być?
Obuwie trekkingowe – jakie powinno być?
Planujesz zakup obuwia trekkingowego? Sprawdź, na co zwrócić uwagę.
Krem rozświetlający: Odkryj tajemnicę promiennej skóry
Krem rozświetlający: Odkryj tajemnicę promiennej skóry
Odkryj tajemnicę promiennej skóry dzięki kremowi rozświetlającemu i ciesz się pięknym wyglądem każdego dnia!
Jak przeprowadzana jest koloryzacja włosów?
Jak przeprowadzana jest koloryzacja włosów?
Koloryzacja włosów jest popularnym zabiegiem kosmetycznym, który pozwala na zmianę koloru włosów lub uzupełnienie niedoborów koloru w naturalnych włosach. Technologia koloryzacji włosów stale się rozwija, a wraz z nią pojawiają się nowe metody i narzędzia, które pozwalają na uzyskanie coraz bardziej precyzyjnych i trwałych efektów. W tym artykule omówiono, jak przeprowadzana jest koloryzacja włosów i jakie są najpopularniejsze techniki stosowane przez fryzjerów i stylistów.
Ostatnie wpisy