Włoskie spaghetti, francuskie ratatouille, meksykańskie burrito czy japoński ramen – każde z tych dań wydaje się znane na całym świecie. Co innego z daniami kuchni polskiej? Nie do końca! Okazuje się, że w Rio de Janeiro skosztujesz schaboszczaka, w Sydney pierogi, w Mexico City tatar!
Polskie specjały w Ameryce Łacińskiej
Myśląc o międzynarodowych przysmakach rzadko kiedy przychodzi nam do głowy cokolwiek z polskich dań. W końcu to co dla nas wydaje się zwyczajne, dla innych stanowi istną egzotykę! Tak jest choćby w przypadku knajpy w Meksyku, która serwuje tatar, polską kiełbasę, kaczkę z jabłkami, a także Żubrówkę. Mazurka, bo tak nazywa się restauracja serwująca przysmaki znad Wisły, znajduje się w dzielnicy Napoles w Mexico City. Lokal adresowany jest jednak do klientów z segmentu premium, bowiem przysmaki, choć budzą zaciekawienie, stanowią spory wydatek dla przeciętnego lokalnego mieszkańca.
W Sydney poczujesz się jak w domu!
Emilia’s Pierogi to z kolei popularna knajpa znajdująca się w krainie kangurów i misiów koala, czyli w Australii. Oprócz tytułowych pierogów można tu skosztować gołąbki, marynowaną rybkę w oleju, schabowego czy polskie alkohole. Co więcej, w lokalu odbywają się Mikołajki, wesela, imprezy komunijne, seanse filmowe ze znanymi polskimi filmami czy wydarzenia związane z krajem.
Japończycy to wielbiciele polskich pączków!
Pączki to nasze kolejne dobro eksportowe, które skradło serce, tym razem, Japończyków. Choć nie brak na świecie kuchni, które smażą ciasto w głębokim oleju, to jednak te przygotowywane na nasz polski sposób przypadły do gustu obcokrajowcom. Co ciekawe, Great Big Story, które zajmuje się produkcją mikrodokumentów, poświęciło tymże specjałom jeden z odcinków, nazywając je w nim „definicją pyszności”.
Wracając jednak do pączków z Japonii, te można dostać w tokijskim lokalu prowadzonym przez Meiko Sakamoto. Właścicielka zadbała również o klimat lokalu. Po wejściu witają gości dwie biało-czerwone flagi, a w tle widoczne są kubki z Bolesławca oraz portret Chopina. W szerokiej ofercie znajdują się pączki z nadzieniem z róży, truskawkowym, a także pierogi czy popularna w Japonii Żubrówka.
Rio de Janeiro z najstarszą polską knajpą
Restaurante A Polonesa to jedna z najstarszych, jak nie najstarsza, polska restauracja na obczyźnie. Założona została w 1948 roku, żeby stołować polskich dygnitarzy. Specjały kuchni były jednak tak pyszne, że szybko stała się popularna wśród okolicznej ludności, a także turystów. Założycielem lokalu był Piotr Pastusiak, a dziś biznes prowadzi jego syn Paulo. W jego menu znaleźć można prawdziwe rarytasy kuchni polskiej: schabowego, flaczki, zupę piwną, śledzie w cebuli czy placki ziemniaczane. Warto również wspomnieć, że restauracja gościła takie znane postaci, jak Lech Wałęsa czy Jan Paweł II.