Opracowana w latach 90. technologia druku 3D rozwija się w błyskawicznym tempie. Dzięki nowoczesnym i przystępnym cenowo maszynom dziś każdy może wydrukować obiekt fizyczny z pliku cyfrowego przy użyciu specjalnej maszyny zdolnej do nakładania tysięcy warstw danego materiału. Obecnie możliwa jest w ten sposób produkcja żywności. Jak to możliwe i o co w tym chodzi?
W 2006 roku NASA rozpoczęło badania dotyczące produkcji żywności za pomocą druku 3D. W ramach różnych projektów organizacja testowała nową metodę tworzenia żywności dla astronautów. W 2013 roku NASA uruchomiła „Advanced Food Program” mając na uwadze jeden cel: wymyślenie wydajnego sposobu odżywiania dla astronautów będących w długich misjach. Tak powstał Chef3D umożliwiający drukowanie pizzy w 3D, którą wystarczy włożyć do piekarnika. Mówiąc bardziej ogólnie, drukowanie 3D produktów spożywczych w kosmosie uczyniłoby życie astronautów łatwiejszym podczas dłuższych misji. Dostępne obecnie opcje są dość przeciętne i niezbyt zachęcające dla astronautów. Jednak niektóre firmy dostrzegły znaczący potencjał technologii 3D w branży spożywczej, niezależnie od tego, czy chodzi o tworzenie deserów, czekolady, makaronów czy nawet dań wegetariańskich.
Druk 3D ułatwia produkcję elementów z wielu sektorów, a przemysł spożywczy nie jest wyjątkiem. Technologie umożliwiające druk żywności wydają się być wyjęte z filmu science fiction. Wiele produktów spożywczych już można produkować za pomocą technologii 3D, o ile ich główny surowiec da się zredukować do wystarczająco małych rozmiarów, aby móc go przetworzyć. Dobrym przykładem mogą być np. czekolada, mąka, cukier, a nawet mięso. Możliwości tej technologii są niesamowite!
Drukowanie żywności umożliwia ilościowe określenie fizycznej postaci produktów, ale też ich potrzeb kalorycznych. Biorąc pod uwagę precyzję drukarek 3D, możliwe staje się wytwarzanie doskonale zbilansowanych posiłków o kontrolowanym poborze składników odżywczych, dostosowanych do określonych grup ludzi; dorośli, dzieci, osoby starsze, sportowcy czy osoby z problemami trawiennymi.
Seniorzy, którzy mają problemy z przeżuwaniem lub połykaniem, są często zmuszani do spożywania pokarmów w postaci przecieru. Taki materiał można wprowadzić do wkładów drukarek 3D. Pokarm stanie się wtedy delikatny, ale zachowa swój kształt dzięki środkowi żelującemu. Warzywa produkowane w drukarkach 3D są obecnie serwowane w domach spokojnej starości w Niemczech.
Druk 3D umożliwia spersonalizowane zdobienia (np. wykonanie jadalnego zdjęcia na tort) oraz daje możliwość stworzenia tortu w kształcie płatków śniegu, kwiatków lub np. niepowtarzalnych pierogów. Potrawy mogą być stworzone w dowolnym kształcie i rozmiarze. Jest więc wiele możliwości twórczych zarówno dla osób fizycznych, jak i firm; marki mogłyby w ten sposób tworzyć jedzenie z własnym logo podczas wydarzeń, słodycze z podobizną klientów itp.
Druk 3D umożliwiają znaczną redukcję używanego materiału, ponieważ drukarki wykorzystują dokładnie taką jego ilość, jaka jest niezbędna do wykonania obiektu. Nie inaczej jest w przypadku przemysłu spożywczego: druk 3D jest kompatybilny z większą liczbą surowców. Dzięki drukowaniu żywności można nadać potrawom atrakcyjnych i apetycznych kształtów. Wygląd potrawy wpływa na akceptację i doznania smakowe. Poprawiając tę estetykę, można korzystać z zasobów, które nie zostały jeszcze dotąd użyte.
Niedroga (99 USD) drukarka 3D o nazwie ChocaByte, która właśnie została wprowadzona na rynek w limitowanej edycji, umożliwia kreatywną produkcję własnych słodyczy z czekolady. Urządzenie jest zdolne do produkcji czekoladek 5 × 5 × 2,5 cm z samodzielnie zaprojektowanych modeli (z plików 3D). Użytkownik musi jednak najpierw rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej.
Marka Barilla chce rozwinąć druk 3D, aby umożliwić restauracjom drukowanie makaronu w kształtach pożądanych przez klientów.
Opracowanie drukarki 3D, która drukuje i piecze pizzę jest możliwe! Nawet jeśli wynik nie jest jeszcze na dziś satysfakcjonujący, ta innowacja może zaspokoić pragnienie konsumentów. Drukarka 3D, która pozwoli stworzyć ciepły posiłek, gotowy do natychmiastowego spożycia, będzie prawdziwym hitem!
Foodini to drukarka 3D, która przygotowuje gotowe posiłki. Start-Up Natural Machines właśnie zaprezentowała drukarkę 3D zdolną do tworzenia cheeseburgerów, czekolady, gnocchi czy ravioli. Urządzenie ma kosztować około 4000 zł.
Zdj. główne: Anh Nguyen/unsplash.com