Lifestyle

Oto najpopularniejsze dania streetfoodowe na świecie. Znasz je wszystkie?

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Degustacja lokalnej kuchni to jeden z ważniejszych elementów każdej wycieczki. W końcu w każdym kraju można znaleźć coś wyjątkowego i wcale w tym celu odwiedzać drogich i modnych restauracji. Jedzenie uliczne jest pyszne i niedrogie. W tym artykule przedstawiliśmy najlepsze uliczne potrawy z różnych części świata.

Doświadczeni podróżnicy wiedzą, że najszybszym i najtańszym sposobem na przekąskę za granicą jest uliczne jedzenie. Dzięki próbowaniu różnych potraw można nie tylko napełnić żołądek, ale także nawiązać kontakt z kulturą danego rejonu. 

Holandia – śledzie

W sezonie holenderscy sprzedawcy ulicznego jedzenia sprzedają śledzie na tekturowych tackach, z cebulą, drobno posiekanymi jasnożółtymi piklami i oliwą z oliwek. Prawdziwy śledź holenderski rozpływa się w ustach niczym delikatne lody.

Indie – masala dosa

Kuchnia indyjska jest pyszna, dlatego znana jest na całym świecie. Kiedyś masala dosa były powszechne tylko na południu Indii, ale teraz tego ulicznego jedzenia można spróbować w każdym regionie. Masala dosa to cienki naleśnik z mąki ryżowej i soczewicy (właśnie ten naleśnik nazywa się „dosa”) z ziemniakami, zielonym chili, cebulą i różnymi przyprawami.

Nowy Jork – bajgle i babeczki

Ciężko wyobrazić sobie Amerykę bez hot dogów i hamburgerów, ale w Nowym Jorku trzeba spróbować świeżo upieczonych bajgli i babeczek. Na prawdziwe bajgle w stylu nowojorskim (wędzony łosoś, kremowy serek, pomidory i kapary) najlepiej wybrać się do Murray’s Bagels. Babeczki z kolei są szczególnie dobre w Magnolia Bakery – knajpy lubianej przez bohaterki Sex and the City. Oczywiście bajgle i babeczki można także kupić jako streetfood w różnego rodzaju budkach i foodtruckach.

Lizbona – pastéis de nata

Inną nazwą tej słodyczy jest pastéis de belem. Nazwa ta pochodzi od klasztoru, w którym wymyślono przepis na te legendarne wypieki. Ciastowe koszyczki z rozpływającą się w ustach śmietanką spożywa się na ciepło. Chociaż dania kuchni portugalskiej można dziś znaleźć na całym świecie, pastéis de nata najlepiej smakuje w lizbońskiej dzielnicy Belem.

W dzielnicy Rossio z kolei skosztować można likieru wiśniowego Ginjinha, a w okolicy Alfamy sardynki w maśle na kromce chleba, które są sprzedawane na straganach na każdej ulicy.

Paryż – naleśniki

Naleśniki w Paryżu są naprawdę wyjątkowe. Francuzi i turyści spożywają je o każdej porze dnia i nocy, i są sprzedawane dokładnie wszędzie. Zwykle można do nich również wybrać nadzienie, dodatki i sos.

Tajlandia – Pad Thai

Tajskie jedzenie uliczne znalazło się w 2011 roku na szczycie listy najsmaczniejszych potraw świata według CNN. Tajlandia nie byłaby tym samym krajem, gdyby nie danie Pad Thai. 

To makaron ryżowy smażony z tofu, jajkami, krewetkami, kiełkami soi i prażonymi orzeszkami ziemnymi. Krewetki często zastępuje się kurczakiem lub kaczką. Pad thai powstał podczas II wojny światowej, kiedy w kraju brakowało ryżu i aby zmniejszyć jego spożycie, zaczęto robić z niego makaron. Teraz jest to najważniejsze street foodowe danie w tym państwie.

Maroko – Herbata miętowa

Szklanki wypełnione po brzegi miętą i dużą ilością cukru można kupić na każdym rogu w Maroko. Napój ten doskonale orzeźwia w upalnym Marrakeszu, ale zdecydowanie oferuje on też coś więcej niż tylko ugaszenie pragnienia. Parzenie i picie herbaty jest integralną częścią kultury marokańskiej i obowiązkowym doświadczeniem, przez które musi przejść każdy turysta. 

Chiny – Szanghajskie pierogi

Ulubioną „miejską przekąską” w Szanghaju są specyficzne pierogi. Danie to jest szeroko dostępne w wielu różnych smakach i wariantach i można bez problemu kupić je w całym Szanghaju. Jest to jedna z popularniejszych potraw w całych Chinach.

Niemcy – currywurst

Uważa się, że pierwszy currywurst został wymyślony w okresie powojennym w małej knajpce w Berlinie, a smażona kiełbasa z keczupem i sosem curry stała się bardzo popularna wśród pracowników, którzy odbudowywali miasto. Teraz currywurst można kupić w absolutnie każdym niemieckim mieście. Często serwowany jest w foodtruckach, jako streetfood.

Japonia – sashimi

Ten japoński przysmak od dawna znany jest poza Japonią. Jednak nie ma nic lepszego niż skosztowanie go w Kraju Kwitnącej Wiśni. Sashimi to świeża ryba pokrojona w cienkie plasterki o różnej grubości. Najpopularniejszymi składnikami sashimi są łosoś, tuńczyk, kalmary i krewetki.

Meksyk – tacos i guacamole

W Meksyku wszystko jest jasne: słońce, kolory i smaki. Historia tacos – kukurydzianej lub pszennej tortilli nadziewanej mięsem albo warzywami – sięga okresu przedkolonialnego. Nazwa sosu guacamole (które jest połączeniem awokado z pomidorami, cebulą i papryką) jest bezpośrednio związana z Aztekami i starożytnym językiem Nahuatl. Plusem streetfoodowego jedzenia w Meksyku jest bardzo niska cena. Tanio jest również w restauracjach.

Zdj. główne: Rafael Hoyos Weht/unsplash.com

O AUTORZE
Autorka tekstów związanych z modą i nie tylko. Lubi otaczać się wyjątkowymi przedmiotami wysokiej jakości, jest pasjonatką sztuki i muzyki. Czas wolny poświęca na podróże, granie na instrumentach i rozwój osobisty.
Karolina Baworowska
Powiązane posty
Lifestyle

4 propozycje książkowe na długie jesienne wieczory

Najlepsze książki na jesienne wieczory. Sprawdź nowości, które wzruszają do łez i rozpalają serca!
Czytaj więcej
Lifestyle

Czy kolagen do picia to najefektywniejsza forma suplementacji?

Wiele obecnie mówi się o tym, że nasz organizm potrzebuje regularnego wsparcia. Nie da się bowiem ukryć, że obecnie żyjemy w wyjątkowo szybkim tempie, które nie sprzyja naszemu zdrowiu i ogólnej kondycji.
Czytaj więcej
Lifestyle

Seriale dla przebojowych dziewczyn, których możesz nie znać

Poszukujesz idealnych seriali na jesień? Te przebojowe pozycje dla dziewczyn zupełnie Cię zaczarują!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *