Trendy

Czy nadchodzi koniec ery mięsa w diecie?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Z roku na rok rośnie liczba osób, które decydują się zrezygnować z mięsa i przejść na dietę wegetariańską i wegańską. Jak pokazują wyniki badań, dekada w której żyjemy, jest zapewne ostatnią, w której mięso oraz wyroby pochodzenia mięsnego są tak powszechne.

Produkty pochodzenia zwierzęcego – przyszłość żywności

Rosnący spadek popularności mięsa związany jest między innymi z koniecznością zahamowania stale postępujących zmian klimatycznych. Zdaniem CEO marki Impossible Foods – Patricka Browna, tego typu rewolucja nastąpi najpóźniej w 2035 roku. Podkreśla on również, że panująca aktualnie pandemia koronawirusa znacząco przyspieszyła zmiany w tym zakresie, przyczyniając się do znaczącego wzrostu popularności weganizmu. Coraz większa dostępność roślinnych zamienników mięs prowadzi do szybszych zmian nawyków konsumentów. W samych Stanach Zjednoczonych sprzedaż produktów tego typu wzrosła aż o 241%.

Warto wspomnieć tutaj także o innowacyjnym systemie Food as Software (jedzenie jako oprogramowanie), który umożliwia optymalizację produkcji, przyczyniając się do znaczącej redukcji kosztów ekologicznych. Zgodnie z jego założeniami, produkcja wegańskich alternatyw mięsa wymaga 100 razy mniejszej powierzchni gruntów rolnych, 20 razy mniej czasu oraz 10 razy mniej wody, niż ma to miejsce w przypadku produkcji mięsa oraz wyrobów odzwierzęcych, takich jak jajka, masło czy mleko.

Wegańskie mięso z laboratorium – co to takiego?

Aktualnie na całym świecie trwają pracę nad tak zwanym mięsem in vitro. Najprościej mówiąc, pozwoliłoby ono na produkcję mięsa bez konieczności zabijania zwierząt. Jak to możliwe?

W pierwszym etapie pobiera się komórki od zwierząt. Następnie są one w odpowiedni sposób różnicowane oraz mnożone, czego efektem jest mięso. Pierwszy burger tego typu został wyprodukowany w 2013 roku w Holandii. Jego koszt wyniósł 300 000 dolarów. Od tego czasu, cena mięsa z laboratorium znacząco spadła. W minionym roku start-up Aleph Farms stworzył stek za 50 dolarów. 

Aby mięso in vitro mogło ulec rozpowszechnieniu, koszty jego wytworzenia muszą być zbliżone do konwencjonalnej produkcji. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że hodowla zwierząt jest ludzką działalnością, która w największym stopniu przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego. Powoduje emisję bardzo dużej ilości gazów cieplarnianych do atmosfery i zużywa ogrom wody. Co więcej, niemała część upraw rolnych istnieje wyłącznie po to, aby móc produkować paszę dla zwierząt hodowlanych.

Jeżeli chodzi natomiast o produkcję mięsa in vitro, jest ona znacznie przyjaźniejsza dla otoczenia. Zapotrzebowanie na wodę jest tutaj mniejsze aż o 95%. Co więcej, nie wymaga ona tworzenia upraw o dużym obszarze. Mimo to ludzkość nie jest w stanie zrezygnować w 100% z mięsa. Wymusza to konieczność pracy nad rozwiązaniami mającymi na celu redukcję kosztów środowiskowych związanych z zapotrzebowaniem na nie.

Wegańskie zamienniki mięsa

Na sklepowych półkach spotkać się można z różnego rodzaju wegańskimi zamiennikami mięsa. Wartym odnotowania jest fakt, że z roku na rok stają się one coraz bardziej dostępne. Z łatwością zaopatrzyć można się w nie w każdym większym sklepie spożywczym. Wyroby tego typu przybierają postać mięsa mielonego, burgerów, kiełbasek, klopsów czy plastrów szynki. Dostępne są one w wersji klasycznej lub smakowej.

Osoby tęskniące za mięsem wypróbować mogą na przykład produkt o nazwie Beyond Meat. To kotlety wytwarzane z buraka, grochu, skrobi ziemniaczanej oraz oleju kokosowego, które przypominają mięso zarówno z wyglądu, jak i ze smaku. Co ważne, zawierają one więcej białka niż klasyczne, mięsne wyroby. Beyond Meat smażymy w identyczny sposób. Efektem jest różowy, sprężysty, niezwykle soczysty kotlet. Najlepiej smakuje on z bułką i ulubionymi dodatkami – warzywami oraz sosem.

Zdjęcie główne: Malidate Van z Pexels

O AUTORZE
Copywriter z ponad 7-letnim doświadczeniem w branży. Magister Socjologii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Wolontariuszka Foodsharing Kraków. Miłośniczka muzyki techno, kulinariów i podróży.
Justyna Zajdel
Powiązane posty
Trendy

Ferrari inwestuje w chiński rynek mody?

Grupa Exor zdecydowała się na pierwszą w swojej historii dużą inwestycję związaną z modą. Dowiedz się, o co chodzi!
Czytaj więcej
Trendy

Ubrania plus size - co nosić, by czuć się wygodnie w domu?

W domowym zaciszu, cenimy sobie przede wszystkim wygodę. Każda z nas marzy o tym, by po powrocie do domu założyć dresy i rozciągnięty t-shirt. Zobacz, jak wyglądać i czuć się swobodnie w rozmiarze plus size!
Czytaj więcej
StreetstyleTrendy

Legginsy - zaskakujący powrót! Jak je nosić?

Legginsy znów powracają do łask! Dopasowane spodnie, to obowiązkowy element w garderobie modnej kobiety. Najnowsze modele różnią się jednak od tych sprzed kilkudziesięciu lat.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *