Jak gotować? Top 3 inspirujących książek kulinarnych!
Lifestyle

Jak gotować? Top 3 inspirujących książek kulinarnych!

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Czas pandemii spowodował, że spędzamy większość czasu w domu. Wielu z nas rozpoczęło przygodę z gotowaniem, inni – stają się mistrzami w tej dziedzinie. Oto kilka pozycji kulinarnych, które są nie tylko inspiracją, ale i prawdziwą kopalnią kulinarnej wiedzy.

  1. Jadłonomia po polsku”, Marta Dymek. Autorka książki udowadnia, że kuchnia roślinna może być prosta. W sześciu rozdziałach znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. Oprócz przepisów, ta pozycja zawiera także praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.

2. „Wszystkie smaki Skandynawii”, Meyer Claus. Książka przedstawia nordycki styl gotowania, w którym nacisk
kładzie się na sezonowość, smak i lekkość. Claus Meyer, współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma, propaguje ideę tzw. New Nordic Cuisine. Książka podzielona jest na cztery rozdziały odpowiadające porom roku.

3. „Jerozolima. Książka kucharska”, Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi. W książce znajdują się przepisy na klasyczne dania tego regionu, takie jak falafel czy baba ghanoush, ale też cała masa mniej znanych przepisów kuchni zamieszkujących stolicę Izraela muzułmańskich, żydowskich, chrześcijańskich i protestanckich społeczności. Ten kulturowy tygiel, w połączeniu z śródziemnomorskim klimatem i bogactwem świeżych produktów tworzy mieszankę czasem wybuchową, ale na pewno smakującą wyśmienicie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*