Czas pandemii spowodował, że spędzamy większość czasu w domu. Wielu z nas rozpoczęło przygodę z gotowaniem, inni – stają się mistrzami w tej dziedzinie. Oto kilka pozycji kulinarnych, które są nie tylko inspiracją, ale i prawdziwą kopalnią kulinarnej wiedzy.
2. „Wszystkie smaki Skandynawii”, Meyer Claus. Książka przedstawia nordycki styl gotowania, w którym nacisk
kładzie się na sezonowość, smak i lekkość. Claus Meyer, współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma, propaguje ideę tzw. New Nordic Cuisine. Książka podzielona jest na cztery rozdziały odpowiadające porom roku.
3. „Jerozolima. Książka kucharska”, Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi. W książce znajdują się przepisy na klasyczne dania tego regionu, takie jak falafel czy baba ghanoush, ale też cała masa mniej znanych przepisów kuchni zamieszkujących stolicę Izraela muzułmańskich, żydowskich, chrześcijańskich i protestanckich społeczności. Ten kulturowy tygiel, w połączeniu z śródziemnomorskim klimatem i bogactwem świeżych produktów tworzy mieszankę czasem wybuchową, ale na pewno smakującą wyśmienicie.