Lifestyle

Smaczne i zdrowe śniadania podstawą każdego dnia

Fot. Daria Shevtsova/Pexels.com
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Od zawsze powtarza się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Choć nie należy wartościować go względem pozostałych, dobrze pamiętać, że od tego, jak zaczniemy dzień, w dużej mierze zależy to, jak przez następne godziny będzie funkcjonować nasz organizm. Z rana potrzebuje porządnej dawki energii, a także pobudzenia do działania. 

Magia śniadań

Dietetycy mówią wprost – śniadań nie powinno się omijać! Nie oznacza to jednak, że jeżeli w biegu zjemy to, co mamy pod ręką, zapewnimy swojemu organizmowi odpowiedni start w nadchodzący dzień. Dobre śniadanie to zdrowe śniadanie. Takie, które zapewni mnóstwo energii, a jednocześnie pozwoli Ci uniknąć napadów głodu. Czy jednak musi to równać się nudnym, powtarzalnym posiłkom? Wręcz przeciwnie! Na pewno również na Twoim stole z rana królują sprawdzone dania i produkty – owsianka, jajka, smoothie. Nie oznacza to, że nie możesz ich urozmaicić. Zdrowe śniadanie może oznaczać smaczne śniadanie. Sprawdź, w jaki sposób przygotować pełny wartościowych składników odżywczych posiłek, który doda Ci pozytywnej energii na cały dzień. A jeśli nie masz pomysłu, czasu lub chęci na przygotowanie śniadania, zdecyduj się na odżywcze musli, jak te w ofercie: https://onedaymore.pl/.

Sycąca kompozycja jajek i pomidorów

Tym właśnie jest szakszuka. Choć może Ci się wydawać, że to pracochłonne i skomplikowane danie, jest zupełnie odwrotnie. Szakszuka praktycznie robi się sama – grunt to wybrać Twoje ulubione przyprawy. Sam proces jest bajecznie prosty. Podsmażasz na patelni pokrojone pomidory (mogą być z puszki lub świeże, dobrze jednak pozbawić je wcześniej skórki). Kolejnym krokiem jest wbicie na patelnie kilku jajek i doprawienie całości dania. Musisz pamiętać o tym, że kiedy już jajka znajdą się na patelni, szakszuki nie powinno się mieszać. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut.

Sałatka pełna energii

Warzywa i owoce przyjmujemy podczas śniadania w różnych formach. Smoothie, dodatek do owsianki czy naleśników… Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Choć sałatka dla większości zdaje się kojarzyć z późniejszymi posiłkami, zawiera w sobie wszystko to, czego potrzebujemy z rana. Odpowiednia dawka błonnika i tłuszczów nienasyconych sprawi, że rozpoczniesz dzień pełna energii, pobudzając swoje ciało do pracy. Co powinno znaleźć się w takiej sałatce? Postaw na różnego rodzaju mieszanki sałat, to doskonała baza. Świetnie sprawdzi się również jarmuż. Dodaj pomidory, ogórki, szalotkę, Formę tłuszczów nienasyconych może pełnić na przykład wysokiej jakości oliwa, jednak nie tylko! Awokado czy orzechy również sprawdzą się w daniu, a dodatkowo zdecydowanie podkreślą jego smak.

Odczaruj kaszę gryczaną

Jeżeli jesteś jedną z tych osób, którym kasza gryczana kojarzy się z suchym dodatkiem do obiadu, na pewno ciężko Ci wyobrazić sobie ją w innej formie. Dobrze przygotowana kasza gryczana może jednak zachwycić na wiele sposobów – także jako śniadanie! Ważne jest jednak, żeby zakupić kaszę gryczaną niepaloną, czyli białą. Tak zwaną gryczankę przygotujesz tak, jak owsiankę. Ugotuj z dodatkiem mleka i daktyli (lub innego naturalnego słodzika) oraz ulubionych przypraw – może to być cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Ugotowana kasza świetnie będzie smakować z orzechami pekan, migdałami czy bananami. W okresie letnim dodaj do niej borówki, a jesienią – śliwki lub jabłka.

Interesujące zamienniki jajek

Masz dość jajek, choć naprawdę lubisz ich smak? A może nie jesz ich ze względów zdrowotnych lub własnych przekonań? Nie oznacza to, że musisz pożegnać się z ich obecnością podczas porannych posiłków! Tofucznica i omlet bezjajeczny to jedne z największych klasyków, a przy okazji źródło składników odżywczych. Najpierw zaopatrz się w płatki drożdżowe i czarną sól (nazywaną też kala namak). Gdy masz te dwa produkty, przygotowanie tofucznicy jest bajecznie proste. Wystarczy podsmażyć tofu z łyżką płatków, posolić je czarną solą oraz swoimi ulubionymi przyprawami. Następnie zalać wodą, by mogło ono wchłonąć ją, tworząc wyjątkową konsystencję. Pod koniec możesz dodać pomidory, szczypior lub inne ulubione składniki. Tofu to doskonałe źródło białka, które jest wykorzystywane w coraz ciekawszy sposób. Warto spróbować tofucznicy jako odskoczni od standardowej jajecznicy!

O AUTORZE
Chociaż ceni sobie klasyki, z przyjemnością śledzi najnowsze trendy w modzie. Nie boi się eksperymentować, ale równie chętnie sięga po sprawdzone triki w branży beauty. Interesuje się tym, co słychać w świecie modelingu i co sezon namiętnie ogląda wybiegi największych domów mody.
Gabriela Matyszczak
Powiązane posty
LifestyleWybór redaktora

Co robić latem w mieście?

Lato w mieście? Nie ma nudy! Sprawdź nasze pomysły na ciekawe spędzenie czasu.
Czytaj więcej
LifestyleNews

Kawiarnia Chiara Ferragni x Nespresso. Najpierw we włoskich miastach, teraz na festiwalu w Cannes

Chiara Ferragni we współpracy z marką Nespresso otworzyła kawiarnie.
Czytaj więcej
Lifestyle

Luksus w codziennym życiu bez wydawania fortuny? To możliwe!

Luksus na co dzień, bez wydawania mnóstwa pieniędzy? Czy to brzmi dla Ciebie nieprawdopodobnie? A wystarczy po prostu zmienić perspektywę.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *