Trójmiasto to aglomeracja trzech przepięknych nadmorskich miast: Gdańska, Gdyni i Sopotu. Jest to jedno z najpopularniejszych miejsc na spędzanie wakacji w Polsce. Historyczny Gdańsk, nowoczesna Gdynia i urokliwy Sopot, każdy znajdzie tu coś dla siebie.
100cznia
ul. ks. Jerzego Popiełuszki 5
To popularny street food w Gdańsku, w miejscu starej stoczni Gdańskiej. W specjalnych kontenerach czekają na Was kuchnie z całego świata: ryby i owoce morza, klasyczny gyros i souvlaki z Grecji, tacos i burrito z Meksyku, a także dania kuchni Indyjskiej. Są także opcje wege i vegan. 100cznia to doskonałe miejsce zarówno na obiad, jak i wieczory z przyjaciółmi.
Klatka B
ul. Świętojańska 43/44
To miejsce z najlepszym pastrami w Gdańsku. Restauracja oferuję przepysznie przyprawione, soczyste pastrami, a także seitrami, dla vegan. Do restauracji wpadajcie na śniadanie, burgery lub kolację. Wszystkie dania w menu przygotowywane są na miejscu ze składników pochodzących z własnej uprawy. Miejsce słynie też w przepysznych, własnej roboty nalewek.
Taras Widokowy Olivia Star
Taras widokowy na 32 piętrze Olivia Star w Gdańsku to przestrzeń dostępna dla każdego. Można stąd podziwiać niepowtarzalny widok od Gdyni aż po Gdańsk, a nawet Mierzeję Wiślaną. Na Olivia Star Top mieści się także restauracja z atrakcyjną ofertą kulinarną. Odbywają się tu także wydarzenia kulturalne jak np. kameralne koncerty.
Neon Streetfood Bar
ul. Abrahama 39
Miejsce inspirowane azjatycką kuchnią uliczną. W menu duży wybór bao, zarówno w wersji wege, jak i mięsnej, pad thai czy curry. Na miejscu wytwarzane jest pyszne piwo imbirowe. Wieczorem gra muzyka i można zrelaksować się ze znajomymi przy dobrym jedzeniu i napojach.
Luis Mexicantina
ul. 3 Maja 21
To wyjątkowe miejsce zaprojektowane przez Macieja Ryniewicza i Rafała Kaletowskiego, znajduję się w modernistycznym budynku. Różowo-złota, ciepła kolorystyka wnętrza, pnące się wokół kaktusy i kafelki zdecydowanie oddają klimat Meksyku. Restauracja serwuje typowe dania kuchni meksykańskiej i są na prawdę warte uwagi. Jeśli jesteś ciekaw kuchni z tego zakątka świata, koniecznie odwiedźcie to miejsce.
Honolulu Wise Food
ul. Starowiejska 40A
W Gdyni można poczuć się jak na Hawajach, a to za sprawą tego miejsca. Klimat przywodzi na myśl piaszczyste plaże Hawaii. Pełno tu kwiatów, muszli, desek surfingowych. W karcie znajdziemy głównie owoce morza, bo to z nich słynie region Hawaii. W menu znajdziecie między innymi krewetki, tuńczyka, dorsza, kalmary czy słynnego śledzia z Bornholmu.
Sofitel Grand Hotel
Słynny hotel, który znajduję się przy samym molo i promenadzie w Sopocie ma w swojej ofercie wyjątkowe SPA. Na gości Grand Spa czeka zarówno wewnętrzna strefa z gabinetami, basenami, sauną, jak i zewnętrzna, na plaży, gdzie na wygodnych leżakach pod parawanami można wsłuchać się w szum morza i zrelaksować.
Bar Przystań
Wojska Polskiego 11
To najbardziej znana w całym Sopocie, jak nie w Trójmieście smażalnia ryb. Oprócz przepysznej smażonej rybki czy zupy paprykowej zjemy tu blisko 10 wariacji na temat śledzia. Ryby są zawsze świeże, prosto z kutra. A wystrój? To powrót do beztroskich lat 90-tych, ławy w kształcie łódek, marynistyczne bibeloty czy zwisające z sufitu sieci rybackie. Ma to jednak swój własny, niepowtarzalny klimat.
Cały Gaweł
Dworcowa 7
Wyjątkowa śniadaniownia, w której zjemy pyszny pierwszy posiłek i…napijemy się kieliszek prosecco. W menu śniadaniowym dominują jajka i klasyczne poranne zestawy z pysznym chlebem na własnym zakwasie. W ciągu dnia knajpka serwuje m.in. bowle z różnych zakątków świata. Klasyczną rybę z frytkami serwuje się tu z kapustą kiszoną i sosem limonkowym.